Domov Analytické prostredie v programe Analytic Workspace Manager
Príspevok
Zrušiť

Analytické prostredie v programe Analytic Workspace Manager

Pre analýzy v program Oracle AWM máme splnený základ. Na už vytvorenej relačnej databáze, budeme v tejto kapitole budovať analytické prostredia, dimenzie, úrovne v rámci dimenzií, usporiadania úrovní, dátové kocky a merateľné fakty nad ktorými budeme vytvárať analýzy a zobrazovať dáta.

3.1. Tvorba pripojenia k databáze

Dimenzie, úrovne, hierarchie a kocky, je potrebné niekde uložiť a je potrebné získať pre tieto objekty dáta. Začneme tvorbou pripojenia k našej databáze, v ktorej máme uložené dáta. Spustíme program AWM a v ľavej časti, klikneme pravým tlačidlom myši na Databases a vyberieme New Database Connection.

awm_conn0 Pridanie spojenie k databáze

Otvorí sa nové okno v ktorom si pomenujeme svoje spojenie napr. MIS Connection Type necháme JDBC thin. Do Connection Information vložíme údaje o databáze v tvare:

  • IP adresa alebo hostname:port:SID
  • napr. 147.232.25.197:1523:mis4

Potom klikneme na tlačidlo Create.

awm_conn1 Nastavenie údajov spojenia

V ľavej časti rozbalíme zoznam, klikneme pravým tlačidlom myši na názov spojenia a z ponuky vyberieme Connect Database <názov>. Otvorí sa nové okno do ktorého vložíme používateľské meno a heslo. Cube type nemeníme. Klikneme na Ok.

awm_conn2 Nastavenie prihlasovacích údajov

Automaticky sa rozbalí zoznam, v ktorom pod Schemas je názov databázového účtu v ktorom sú položky Analytic Workspaces, Maintenance Scripts, Maintenance Reports a iné. Budeme pokračovať v Analytic Workspaces, ktorý si vytvoríme v ďalšej časti.

awm_as0 Zoznam položiek

3.2. Tvorba analytického prostredia

Budeme pracovať v zozname položiek na ľavej strane. Podobne ako pri tvorbe databázového pripojenia, klikneme pravým tlačidlom myši na Analytic Workspaces a vyberieme zo zoznamu možnosť Create Analytic Workspace.

awm_as1 Tvorba analytického prostredia

Otvorí sa nové okno, v ktorom si zvolíme názov prostredia a klikneme na tlačidlo Create.

awm_as2 Nastavenie názvu analytického prostredia

V zozname sa nám ukážu nové položky Dimensions, Cubes, Measure Folders a iné. Pri názve prostredia je poznámka attached RW. Táto poznámka informuje o tom, že sme v móde Read and Write a vieme vykonávať zmeny v tomto prostredí. Pomocou pravého tlačidla myši si vieme vyvolať zoznam možnosti a vybrať si len režim čítania.

Pre korektné uloženie zmien je niekedy potrebné z tohto menu vybrať možnosť Detach Analytic Workspace resp. Save Analytic Workspace.

awm_as3 Zoznam položiek analytického prostredia

3.3. Tvorba dimenzií a úrovní

V analytickom prostredí potrebujeme vytvoriť jednotlivé dimenzie. Dimenziu vytvoríme ak klikneme pravým tlačidlom myši na položku v zozname Dimensions a vyberieme Create Dimension.

Proces tvorby dimenzie, úrovní, hierarchií a mapovanie dimenzie opakujeme pre všetky dimenzie.

awm_dm0 Tvorba dimenzie

Otvorí sa nové okno, v záložke General je potrebné vložiť názov dimenzie. Ostatné položky ako Short Label, Long Label a Description sa vyplnia automaticky podľa názvu dimenzie. Vlastnosti Short Description Atribute a Long Description Atribute necháme zaškrtnuté. Dimenziu vytvoríme kliknutím na tlačidlo Create. Môžeme naraz vytvoriť aj úrovne pre túto dimenziu, ak prejdeme do záložky Levels a pridáme ich názvy. Úrovne vieme vytvoriť, upravovať a mazať aj neskôr.

awm_dm1 Nastavenie názvu dimenzie

Nižšie vidíme príklad vytvorených úrovni. Long Label, Short Label a Description sa vyplnia automaticky. V iných záložkách nepotrebujeme nič meniť, stačí kliknúť na tlačidlo Create pre vytvorenie dimenzie aj s úrovňami.

awm_dm2 Nastavenie úrovní dimenzie, počas tvorby dimenzie

Ak sme zabudli pridať úroveň alebo po určitom čase sa rozhodneme zmeniť rozdelenie dát, tak potrebujeme pridať úroveň do dimenzie. Rozbalíme zoznam dimenzie a pravým tlačidlom myši klikneme na položku Levels a vyberieme zo zoznamu možnosť Create Level.

awm_dm3 Pridanie úrovne do existujúcej dimenzie

Otvorí sa nové okno v ktorom si zvolíme názov úrovne a klikneme na Create.

awm_dm4 Nastavenie názvu novej úrovne

3.3.1. Tvorba hierarchie a usporiadanie úrovní

Úrovne v dimenzií musíme nejakým spôsobom usporiadať. Usporiadanie záleží od dimenzie a dát, ktoré reprezentuje. Úrovne musíme usporiadať od najväčšej resp. najvyššej po najmenšiu resp. najnižšiu. Pre dimenziu dátum, najvyššie bude sumár predajov za celé obdobie. Nižšie budú predaje za jeden rok, kvartál, mesiac a najnižšie bude samotný dátum, ktorý reprezentuje predaje za jeden deň. Pri geografickom rozdelení to je podobné. Najväčšií celok resp. najvyšší je napr. krajina. Menším celkom sú kraje, okresy a nakoniec mestá resp. obce.

Hierarchiu vytvoríme, ak v zozname klikneme pravým tlačidlom myši na Hierarchies a zo zoznamu vyberieme možnosť Create Hierarchy.

awm_dm5 Tvorba hierarchie

V novom okne si zvolíme názov hierarchie a postupne z Available Levels presúvame úrovne do Selected Levels. Hierarchií môžeme mať viacero a nemusia obsahovať všetky úrovne. Hierarchiu vytvoríme ak klikneme na tlačidlo Create.

awm_dm6 Nastavenie názvu hierarchie a usporiadanie úrovní

3.3.2. Mapovanie dimenzie

Posledným krokom pri tvorbe dimenzií je mapovanie dát. Úrovniam v dimenzií musíme priradiť vstupné dáta. Vstupnými dátami pre úroveň je stĺpec v zdrojovej tabuľke. Najprv v zozname klikneme na Mappings (krok 1). V druhej časti okna sa otvorí zoznam schém resp. databázových účtov. Nájdeme svoj účet a rozbalíme zoznam Tables (krok 2).

awm_dm7 Tvorba mapovania

Rozbalíme tabuľku, aby sme videli stĺpce. Technikou drag and drop vyberieme názov stĺpca a vložíme ho do časti Source Column. Pri najnižšej úrovni vložíme do Member stĺpec s identifikátorom a do popisov stĺpec s hodnotami najnižšej úrovne. Pri úrovni ako SPOLU_DATUM, nemáme dáta. Vložíme iba ľubovoľný popis ako string (text v úvodzovkách). Úroveň pre ktorú nemáme dáta použije prednastavenú funkciu dátovej kocky (SUM) na vypočítanie hodnôt. Zmeny uložíme kliknutím na tlačidlo Apply.

awm_dm8a Ukážka mapovania

3.4. Tvorba a naplnenie dátovej kocky

Pre tvorbu dátovej kocky, potrebujeme zmapované dimenzie. Tieto dimenzie spojíme do multidimenzionálnej dátovej kocky. Výstupom budú samotné dáta vo forme tabuliek, grafov resp. reportov. Proces tvorby dátovej kocky začneme v zozname nášho pracovného prostredia, kde pravým tlačidlom myši klikneme na položku Cubes a zo zoznamu možnosti vyberieme Create Cube.

awm_cube0 Tvorba dátovej kocky

V novom okne v záložke General si zvolíme názov a z Available Dimensions si vyberieme resp. presunieme dimenzie, ktoré chceme v dátovej kocke do Selected Dimensions. Klikneme na tlačidlo Create.

awm_cube2 Nastavenie názvu dátovej kocky a výber dimenzií

3.4.1. Tvorba faktov

Podobne ako sme pri dimenziách vytvárali úrovne, pri dátovej kocke, si vytvoríme merateľné fakty. Fakt je reprezentovaný stĺpcom v tabuľke faktov. Zvyčajne sa jedná o číselne hodnoty, ktoré vyjadrujú napr. počet predaných produktov, sumu objednávky a pod. V zozname dátovej kocky, nájdeme položku Measures, klikneme pravým tlačidlom myši a zo zoznamu vyberieme možnosť Create Measure.

awm_cube3 Tvorba faktu

V novom okne nastavíme názov faktu a klikneme na tlačidlo Create.

awm_cube4 Nastavenie názvu faktu

3.4.2. Mapovanie dátovej kocky

Posledným krokom, pri tvorbe dátovej kocky je mapovanie. Pri mapovaní používame relačnú tabuľku, ktorá obsahuje cudzie kľúče. Tieto cudzie kľúče mapujeme k najnižším úrovniam dimenzií. Klikneme na Mappings. V druhej časti okna, nájdeme dáta, ktoré budeme mapovať. Rozbalíme tabuľku aby sme mali k dispozícií zoznam stĺpcov tabuľky. Mapujeme len riadky nad položkami Join Condition (dolná polovica obrázka). Zmeny uložíme kliknutím na tlačidlo Apply.

awm_cube7 Mapovanie dimenzií dátovej kocky

3.4.3. Údržba dátovej kocky

Dátová kocka musí prejsť procesom údržby. V tomto procese, sa vygenerujú vypočítané pohľady, ktoré z používateľského hľadiska umožnia rýchle vyhľadávanie v dátach a ich zobrazovanie. Ak sa zmenia dáta v jednej alebo viacerých dimenziách, musíme tento proces znovu spustiť. Proces údržby spustíme ak pravým tlačidlom klikneme na názov dátovej kocky a vyberieme možnosť Maintain Cube.

awm_cube8 Spustenie údržby

Otvorí sa nové okno, vyberieme objekty a klikneme na Next resp. Finish na spustenie údržby.

awm_cube9 Údržba dátovej kocky – výber objektov

V ďalšom kroku sa automaticky zoradia akcie pre každú dimenziu. Pokračujeme kliknutím na Next.

awm_cube10 Údržba dátovej kocky – metódy aktualizácie dát

awm_cube11 Údržba dátovej kocky – metódy obnovy dát z pracovného prostredia

Vyberieme možnosť Run maintenance task immediately in this session a klikneme na Next.

awm_cube12 Údržba dátovej kocky – parametre spustenia údržby

awm_cube13 Údržba dátovej kocky – uloženie procesu do SQL skriptu

Kliknutím na Finish sa spustí proces údržby. Dáta sa vložia a usporiadajú v dátovej kocke. Tento proces môže trvať zopár minút. Záleží od množstva dát. V hornom pravom rohu je progress bar, kde vidíme počet dokončených krokov. Najdôležitejšia je správa o ukončení. Niekedy sa vyskytne grafická chyba a v stĺpci Status ostane text Pending ale ukáže sa správa Maintenance Completed. Ak sa nám zobrazí táto správa proces sa skončil úspešne. Môžeme kliknúť na tlačidlo Ok a potom na Close.

awm_cube14 Správa o úspešnom ukončení údržby

Pre analýzu dát v programe AWM, pozri ďalšiu časť. Pre správne uloženie dát je dobré sa manuálne odpájať z databázy. Pravým tlačidlom myši klikneme na názov databázy a vyberieme možnosť Disconnect.

Ak sa zobrazí pri odpojení chyba

1
ORA-34344: Analytický pracovný priestor <NAZOV PROSTREDIA> nie je pripojený

Na vyriešenie chyby, v zozname klikneme pravým tlačidlom myši na názov pracovného prostredia a vyberieme možnosť Detach. Táto možnosť uloží vykonané zmeny na kocke a chyba zmizne.

Tento príspevok je licencovaný pod CC BY 4.0 autorom.