Domov Analýza dát
Príspevok
Zrušiť

Analýza dát

Dáta môžeme analyzovať viacerými spôsobmi. Najprv si popíšeme analýzu dát v program Oracle Analytic Workspace Manager. Na analýzu OLAP vieme použiť OracleBI doplnok do Microsoft Excel alebo aj iné desktopové nástroje od iných výrobcov.

4.1. Oracle AWM práca s Measure Data Viewer

Najprv sa musíme pripojiť k databáze, otvoriť analytické prostredie. Rozbalíme zoznam Cubes. Pravým tlačidlom myši klikneme na názov dátovej kocky a vyberieme zo zoznamu možnosť View Data. Otvorí sa nové okno, v ktorom sa zobrazí tabuľka a graf.

awm_view1 Otvorenie prostredia pre analýzu dát

4.1.1. Popis pracovného prostredia Measure Data Viewer

awm_view2 Rozdelenie Measure Data Viewer

Na obrázku vyššie vidíme, že prostredie je rozdelené na 4 časti.

  1. obsahuje nástroje väčšinou na úpravu vzhľadu
    1. Query Builder – nástroj v ktorom si vieme vybrať, skryť dimenzie, upravovať, usporiadať výber úrovni v dimenziách, nastavovať podmienky a pod.
    2. súbor nástrojov pre úpravu textu v hlavičke tabuľky ale aj riadkoch, stĺpcoch či bunkách
    3. farba výplne pozadia buniek a farba textu v bunkách

awm_view21 Editor dát v tabuľke

  1. táto časť okna predstavuje tabuľku s dátami. V časti Položky stránky si nastavujeme dimenzie na konštantné hodnoty. Pod touto časťou máme samotnú hlavičku tabuľky a dáta. Rozbaľovanie položiek na nižšiu úroveň, vykonávame pomocou šípky (1.) pri popise. Obdĺžniky (2. a 3.) umožňujú označiť celý riadok, resp. stĺpec hlavičky a tak aplikovať zmenu vzhľadu na všetky položky. Biely štvorec a obdĺžniky vpravo a dole (4.), umožňujú rovnakú funkcionalitu. Kliknutie na štvorec umožňuje označiť všetky bunky v tabuľke.

awm_view22 Nástroje pre grafickú úpravu hlavičky a buniek tabuľky

Na výmenu dimenzií použijeme modrý obdĺžnik s tromi bodkami. Pomocou techniky ťahaj a pusti, vieme vymeniť dimenzie medzi sebou. Pre výmenu dimenzie, klikneme ľavým tlačidlom myši na modrý obdĺžnik pri nej a ťaháme ju na miesto dimenzie, ktorá sa nachádza v tabuľke. Miesto v tabuľke sa označí sivou farbou, ak pustíme ľavé tlačidlo myši nad týmto výberom, dimenzie sa vymenia. Nižšie vidíme stav pred a po výmene dimenzií.

awm_view221 Výmena dimenzi

Podobne ako pre výmenu dimenzií vieme pridať ďalšiu dimenziu medzi už existujúce dimenzie v tabuľke. Použijeme znovu techniku ťahaj a pusti. Ľavým tlačidlom myši klikneme na modrý obdĺžnik s tromi bodkami pri dimenzií a ťaháme ju smerom do tabuľky. V tabuľke sa ukáže čierna čiara, ktorá reprezentuje, medzi ktoré dimenzie, vložíme označenú dimenziu. Po pustení sa dimenzia vloží a výsledok vidíme v pravej časti nižšie.

awm_view222 Pridanie dimenzie do tabuľky

Dimenzie vieme meniť resp. odoberať aj vytiahnutím z tabuľky a vložením medzi Položky stránky.

  1. táto časť obrazovky obsahuje viacero editačných možností, zameraných na úpravu grafu
    1. umožňuje schovať tabuľku alebo graf
    2. súbor nástrojov na editáciu textu v legende a orientačných hodnôt osí. Môžeme meniť farbu písma, farbu pozadia okolia textu, okolia grafu, grafu alebo napr. stĺpcov v grafe.
    3. nastavenie typu grafu, ukázanie resp. schovanie legendy, ukázanie resp. schovanie vodiacich čiar v grafe, pridanie efektu prechodu farieb alebo pridanie 3D efektu pre objekty.

awm_view23 Nástroje pre grafickú úpravu grafu

  1. V štvrtej časti nájdeme samotný graf, ktorý vieme pridať do dokumentácie alebo prezentácie.

4.1.2. Query Builder

Pomocou nástroja Query Builder si vieme vyselektovať alebo upraviť dáta. Spustíme ho kliknutím na prvú ikonu v pravom hornom rohu alebo prejdeme do File → Query Builder. Otvorí sa nové okno. V prvom kroku si definujeme ktoré dimenzie chceme vybrať, resp. ktoré hierarchie si v týchto dimenziách vyberáme. Pokračujeme kliknutím na tlačidlo Ďalej alebo ukončíme proces kliknutím na Dokončiť.

awm_qb1 Query Builder – výber dimenzií

V druhom kroku, meníme dimenzie. Ak klikneme na dimenziu pravým tlačidlom myši ukáže sa zoznam možnosti. Vieme vymeniť dimenziu s niektorou inou, presunúť nad, pod, doprava alebo doľava od druhej dimenzie alebo skryť túto dimenziu.

awm_qb2 Query Builder – rozloženie dimenzií

V treťom kroku, si vyberieme v hornej časti dimenziu, ktorú chceme upraviť. V ľavej časti si rozbalíme zoznam. Chceme napr. usporiadaný zoznam mesiacov len za rok 2011. Mesiace vieme pomocou kláves Shift alebo Ctrl označiť a presunúť do pravej časti. V pravej časti sú položky, ktoré budú zobrazené v časti Položky Stránky nad tabuľkou resp. v hlavičke tabuľky. Ako vidíme položky sú usporiadané od najmenšej po najväčšiu. Abecedný zoznam mesiacov je nesprávny.

awm_qb3 Query Builder – úprava dimenzií

V pravej časti Vybrané sa preklikneme do karty Členy. V tejto karte máme možnosť ručne usporiadať tieto položky technikou ťahaj a pusti. Je dobré uvažovať predom nad poradím položiek. Nechceme potom ručne presúvať 200 položiek. V ľavej časti Podmienky si vieme nastaviť napr. top 10% predajov alebo definovať vlastné podmienky. Rovnako sa presúvajú do časti Vybrané.

awm_qb4 Query Builder – úprava poradia položiek v dimenzií

Po tomto kroku môžeme kliknúť na tlačidlo Dokončiť. V poslednom kroku Query Buildera, vidíme len zoznam skrytých dimenzií.

awm_qb5 Query Builder – zoznam skrytých dimenzií

Medzivýsledok analýzy môže vyzerať napr. takto

awm_qb6 Časť medzivýsledku fiktívnej analýzy

4.2. Analýza pomocou OracleBI Excel

Doplnok OracleBI, nie je možné použiť s MS Office 365 verziou. Office 365 je odlišná od štandardných verzií ako Office 2010 alebo Office 2013. Je možné použiť staršiu verziu ako napr. MS Office 2007, ktorý je možné nainštalovať a používať aj na operačnom systéme Windows 11. Na webovom sídle predmetu nájdeme inštalačný súbor pre OracleBI doplnok.

MS Office 2007 nájdeš v sekcií na stiahnutie

4.2.1. Inštalácia doplnku

Pred inštaláciou je potrebné zavrieť všetky otvorené okná balíka MS Office. Inštalačný súbor s príponou exe spustíme. V novom okne klikneme na tlačidlo Install.

excel_obi1 Inštalácia OracleBI – krok 1

V druhom kroku, akceptujeme podmienky používania a klikneme na Continue.

excel_obi2 Inštalácia OracleBI – krok 2

Následne si vyberieme miesto inštalácie doplnku, nemusíme vykonávať zmeny, stačí kliknúť na Ok.

excel_obi3 Inštalácia OracleBI – krok 3

Po kliknutí na Ok sa spustí proces inštalácie. inštalátor ukončíme kliknutím na Finish.

excel_obi4 Inštalácia OracleBI – krok 4

excel_obi5 Inštalácia OracleBI – krok 5

4.2.2. Pridanie pripojenia k databáze

Otvoríme MS Excel, v hornom menu nájdeme záložku Doplnky. Nájdeme záložku OracleBI, rozbalíme zoznam a klikneme na Connections.

excel_conn0 Doplnok OracleBI

excel_conn1 Pridanie pripojenia

V novom okne klikneme na New, vložíme parametre pripojenia, klikneme na Save a potom na Ok.

excel_conn2 Nastavenie parametrov pripojenia

Vlož tieto údaje Host name: 147.232.25.197 Port number: 1523 SID: mis4

Pripojenie je pridané v adresári pripojení. Znovu prejdeme do záložky OracleBI, rozbalíme zoznam a vyberieme možnosť New Query.

excel_conn3 Vytvorenie dopytu

V novom okne potrebujeme zadať používateľské meno a heslo. Pripojíme sa kliknutím na tlačidlo Connect.

excel_conn4 Nastavenie mena a hesla

Otvorí sa Query Wizard, v ktorom je možné vyberať dátové kocky, dimenzie alebo hierarchie. Tento sprievodca je vzhľadovo podobný ale funkcionalitou rovnaký ako Query Builder v Oracle AWM, ktorý sme popísali v kapitole 4.1.2.

4.2.3. Prostredie

Prejdením sprievodcu dopytu, dostaneme zostavu s údajmi. Funkcionalita je podobná ako v prípade Oracle AWM. Ukážku vidíme nižšie.

excel_example1 Ukážkové dáta v zošite

Kliknutím na šípku pri tmavomodrom obdĺžniku, nastavujeme konštantnú hodnotu určitej dimenzie. Ak nevidíme položku, ktorú chceme vybrať tak v hornom menu klikneme na Edit Query, a vyberieme si z hierarchie položku akú potrebujeme. Vyššie vidíme interaktívnu tabuľku. Dvojklikom na položku názvu stĺpca alebo riadka, rozbalíme nižšiu úroveň (drill down), resp. zbalíme na vyššiu úroveň (drill up). Výmena dimenzií technikou ťahaj a pusti ako v Oracle AWM nie je možná, môžeme tak ale spraviť v editore dopytu.

Grafická úprava buniek v tabuľke, resp. tvorba a úprava grafov, prebieha pomocou vstavaných nástrojov v programe Excel. Tieto úpravy sú jednoduché, preto ich v tomto článku neopisujeme.

Tento príspevok je licencovaný pod CC BY 4.0 autorom.