Domov Zoznámenie sa z nástrojom Oracle SQL Developer a Analytic Workspace Manager
Príspevok
Zrušiť

Zoznámenie sa z nástrojom Oracle SQL Developer a Analytic Workspace Manager

V tomto článku nájdete stručný opis grafického prostredia nástrojov Oracle SQL Developer a Oracle Analytic Workspace Manager. Spoločnosť Oracle pripravila pre tieto nástroje detailné dokumentácie. Dokumentáciu pre SQL Developer je možné nájsť na webe.

1.2.1. Oracle SQL Developer

Prostredie sa skladá z viacerých častí:

  1. horné menu obsahuje v prvom riadku, fixné položky, cez ktoré ovládame program, otvárame navigátor nástroja, prehliadač a pod. Spodná časť menu obsahuje súbor nástrojov, ktorý sa mení v závislosti na otvorený navigátor resp. aplikáciu v časti 3 (Data Modeler obsahuje iné ikony ako napr. SQL Worksheet)
  2. v ľavej časti obrazovky máme panel v ktorom nájdeme spojenia, reporty, navigačné okno alebo prehľadávač objektov. Táto časť sa mení, podľa toho aký nástroj si vyberieme v hornom menu View. Položky majú základnú sadu nástrojov, sú zobrazené pomocou stromovej štruktúry a pomocou myši a pravým tlačidlom vyvoláme zoznam s možnosťami nad konkrétnym objektom
  3. v tejto časti aktuálne vidíme úvodnú obrazovku. Po pripojení sa k databáze uvidíme prostredie SQL Worksheet, pre editáciu a spustenie SQL dopytov. Pri práci s Data Modelerom uvidíme v tejto časti tabuľu, ktorá graficky znázorňuje entity a vzťahy.

sqld_launch_0 Základný popis SQL Developera

1.2.2. Oracle OLAP Analytic Workspace Manager

Prostredie programu AWM je jednoduchšie ako prostredie SQL Developera. Staršiu verziu dokumentácie nájdeme na webe. Okno sa skladá z horného menu, ľavej časti, a hlavnej časti:

  1. horné menu, nemá veľa funkcionality, vieme zavrieť program, vyvolať nastavenia programu a použiť vstavaného pomocníka
  2. ľavá časť, obsahuje stromovú štruktúru spojení, analytických prostredí, dimenzií, kociek a pod. Tvorba, manipulácia a mazanie objektov sa uskutočňuje pomocou myši a pravého tlačidla
  3. hlavná časť programu obsahuje, podrobnejšie informácie o objekte, umožňuje rýchlu editáciu vytvoreného objektu, mapovanie objektov a pod.

awm_launch_0 Základný popis AWM

1.2.3. Chybové hlášky a ich význam

V tejto časti sú uvedené niektoré chybové hlášky a ich význam. Tieto chyby sú rovnaké pre SQL Developer a AWM. Ak pri pokuse o pripojenie dostaneme chybu:

1
2
IO chyba: The Network Adapter could not establish the connection 
Vendor code 17002

Znamená to, že nemáme VPN a nachádzame sa mimo školskej siete alebo je chyba na strane servera.

Pri nesprávnom mene dostaneme chybu:

1
2
ORA-01017: invalid username/password; logon denied
Vendor code 1017

Pri nesprávnom hesle dostaneme chybu:

1
2
ORA-01005: null password given; logon denied
Vendor code 1005
Tento príspevok je licencovaný pod CC BY 4.0 autorom.